12 Οκτωβρίου 2007

Στον Αλ Γκορ το νομπελ ειρηνης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, "το βραβείο απονέμεται για τις συλλογικές προσπάθειες τους και τη διάδοση των γνώσεων σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές που προκαλούνται από τον άνθρωπο, καθώς επίσης επειδή έθεσαν τα θεμέλια για τα απαραίτητα μέτρα στη μάχη κατά των αλλαγών αυτών".

Το βραβείο, ένα δίπλωμα , ένα χρυσό μετάλλιο και μια επιταγή 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών- θα τους απονεμηθεί στο Οσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

"Με τιμά βαθιά το γεγονός ότι έλαβα το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης", αναφέρει σε δήλωσή του, ο Αλ Γκορ, θεωρώντας τιμή να το μοιράζεται με τη Διακυβερνητική Διάσκεψη για τις Κλιματικές Αλλαγές, "το κορυφαίο στον κόσμο - όπως το χαρακτηρίζει-, επιστημονικό σώμα που είναι αφιερωμένο στη βελτίωση των γνώσεών μας για την κλιματική κρίση".

Ο Γκορ δήλωσε επίσης πως θα δωρίσει όλο το μερίδιό του στη Συμμαχία για την Προστασία του Κλίματος, μια διακομματική μη κερδοσκοπική οργάνωση που είναι αφιερωμένη στο να καταδείξει στην κοινή γνώμη στις ΗΠΑ και τον κόσμο τον κατεπείγοντα χαρακτήρα που έχει η επίλυση της κρίσης του κλίματος.

O πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε πως η κλιματική αλλαγή είναι ένα ηθικό, όχι πολιτικό, ζήτημα.

"Αντιμετωπίζουμε μια αληθινή πλανητική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η κλιματική κρίση δεν είναι ένα πολιτικό ζήτημα, είναι μια ηθική και πνευματική πρόκληση για όλη την ανθρωπότητα. Είναι επίσης η μεγαλύτερη ευκαιρία να αυξήσουμε σ' ένα υψηλότερο επίπεδο την παγκόσμια συνειδητοποίηση", αναφέρει στη δήλωσή του.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απονομή στον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ και στην Διακυβερνητική Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: